Skip to main content

De Globala Målen

De globala målen utgör världens mest ambitiösa agenda för hållbar utveckling, antagen av FN:s medlemsländer 2015. Målen syftar till att uppnå fyra huvudsakliga saker till år 2030: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa, samt lösa klimatkrisen. Detta utgör en gemensam handlingsplan för att skapa en bättre och mer hållbar värld för alla.

De 17 målen är universella, integrerade och odelbara – framgång krävs inom alla områden för att uppnå verklig hållbar utveckling. Målen omfattar de tre dimensionerna av hållbarhet: miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Detta helhetsperspektiv på hållbarhet är centralt, där ingen dimension kan utvecklas på bekostnad av en annan och där ingen ska lämnas utanför i utvecklingen mot en mer hållbar värld.

Vad är Globala målen?

Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling som innehåller sjutton globala mål som ska uppnås till år 2030. Globala målen har i sin tur 169 delmål och drygt 230 globala indikatorer för hur arbetet ska genomföras och följas upp.

Globala målen och Agenda 2030 är den mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare någonsin har antagit. I begreppet hållbar utveckling integreras de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.

Med Globala målen har världens ledare förbundit sig till att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:

  • Att avskaffa extrem fattigdom.
  • Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen.
  • Att främja fred och rättvisa.
  • Att lösa klimatkrisen

Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna – och Globala målen utgör vår gemensamma plan för hur vi skapar en bättre och mer hållbar värld för alla!

Hur togs Globala målen fram?

Framtagandet av Agenda 2030 och Globala målen har letts av FN:s 193 medlemsländer. Processen som resulterade i Globala målen är den mest transparenta och inkluderande processen i FN:s historia. Konsultationer, globala upprop och breda diskussioner har förts i öppenhet längs hela processen – och aldrig tidigare har så många varit delaktiga i en process för globalt beslutsfattande.

Representanter från regeringar, näringslivet, civilsamhället och experter från hela världen var deltog i processen, och över 10 miljoner människor gav sin röst genom MyWorld2015.

Fram till år 2030 kan du fortsätta vara med och göra din röst hörd gällande Globala målen i MyWorld2030.

Vad är unikt med Globala målen?

Globala målen är:

  • Universella – vilket innebär att de riktar sig till alla världens länder och att alla länder bär ett gemensamt ansvar för dess genomförande.
  • Integrerade och odelbara – vilket betyder att inget mål kan nås på bekostnad av ett annat – och framgång krävs inom alla mål för att vi ska lyckas med genomförandet.
  • Inkluderande – de har tagits fram genom den mest transparenta och inkluderande processen i FN:s historia.
  • Gäller alla – ledordet för Globala målen är att ingen ska lämnas utanför (Leave no one behind). Globala målen ska genomföras med särskild hänsyn till de människor och samhällen som har sämst förutsättningar.

Vill du boka ett demo eller komma i kontakt med oss?

Fyll i formuläret, e-posta oss eller ring, så återkommer vi!

0340 – 144 00
info@greentime.se

– Simon Strandvik
Grundare, Greentime

Kontaktformulär

Axplock av kunder

Festivaler Idrottsevenemang Lokala & kommunala evenemang Mässor & konferenser